Dogs fit and fun

Over onze hondenschool in Oirschot

Over ons

Wat leuk dat je wat meer te weten wilt komen over onze hondenschool in Oirschot. Wij zijn Patrica, Arie en Lonneke: de instructeurs van Dogs Fit & Fun. In 2010 zijn wij, Patrica en Arie, met onze hondenschool Dogs Fit & Fun gestart en hebben sindsdien met veel plezier honderden cursisten begeleid. In de loop der jaren heeft Lonneke ons team versterkt.

Hieronder stellen Patricia en Arie zichzelf even voor!

Over Patricia

"Positieve instelling tegenover je hond"

Mijn passie voor het trainen met honden begon met onze eerste hond, een Riesenschnauzer. Ruim 30 jaar geleden alweer. De hondenschool die ik bezocht wist geen raad met dit ras en in die tijd bestond alleen de ‘ruk en snuk’ methode nog. Slipkettingen werden nog veelvuldig gebruikt.

Met mijn volgende hondje, een Dwergschnauzer, begon ik een training te volgen die meer aansluit bij onze huidige trainingsmethoden. Positieve instelling tegenover je hond en kijken hoe je hond een oefening beter kan oppikken. Het gevolg was dat wij, naast het behalen van de gehoorzaamheidsdiploma’s, uitgenodigd werden om mee te doen aan gehoorzaamheidswedstrijden. Met als resultaat een welverdiende derde plaats!

In de tussentijd werd ik erg enthousiast om andere cursisten te helpen. Zo behaalde ik het diploma Kynologische Kennis deel 1 en ging ik lesgeven bij een hondenvereniging. In de loop der jaren trainde ik, samen met mijn honden, naast de gehoorzaamheid, behendigheid, flyball, balans en coördinatie, treibball en frisbee. Ik behaalde mijn kynologisch instructeursdiploma’s bij Cynophilia en liep ik daar een jaar mee om andere kynologen op te leiden tot instructeur. 

Na 15 jaar lesgeven verliet ik de vereniging en een jaar later begonnen wij onze eigen hondenschool.

 

Over Arie

"Er is een andere manier om met je hond om te gaan"

Van jongs af aan ben ik altijd bezig geweest met honden. Zo was ik ooit begonnen met een onduidelijk mix-hondje toen ik een jaar of 8 oud was. Later, toen ik op mezelf woonde, had ik een Labrador. Daarna twee Golden Retrievers. 

Toen ik Patricia leerde kennen kwam ik echter in aanraking met de Australian Shepherd. Die hebben we nu nog steeds. Via Patricia heb ik daarnaast geleerd dat er een andere manier is om met je hond om te gaan dan de “ouderwetse” methode die ik met mijn Goldens deed. Door met Patricia mee te lopen, te kijken en veel te praten over de oefeningen, heb ik me haar methodiek eigengemaakt.

Daarnaast heb ik een aantal jaren geleden een cursus neuswerk gevolgd om meer te weten te komen over de hond en zijn belangrijkste communicatie-orgaan: de neus. Voor mij draait onze hondentraining om het proces van begrip tussen hond en baas. Oftewel, hoe vertaal je “mensentaal” naar een versie die honden ook begrijpen. Zien hoe dat proces tussen baas en hond vordert en daar aan bij te dragen, is zo ontzettend leuk en dankbaar om te doen dat ik daar altijd weer energie van krijg.

Tot slot

"Ons doel is om een variëteit aan trainingsvormen aan te bieden"

En zo was onze visie op de hondentraining begonnen. Ons doel is om een variëteit aan trainingsvormen aan te bieden waar baas en hond met plezier kunnen samenwerken. Zonder druk van examens of wedstrijden zijn beiden vrij om alle oefeningen op eigen niveau uit te werken. Hierdoor versterkt de band en gaan baas en hond elkaar steeds beter begrijpen. Op deze manier is er plezier in de samenwerking. Precies dat wij willen bereiken.

Kom ook trainen bij Dogs Fit and Fun